I anledning album-comeback i 2024 har the Contenders klart 12 låter for release i slutten av august. Inkludert norsk versjon av Nick Lowes klassiske “(What’s so Funny ‘bout) Peace, Love & Understanding. Spilt inn i Kitchen Studio hos produsent Kim Bergseth (Amund Maarud, Bill Troiani, Malin Pedersen, Adam Douglas m. fl). The Contenders har premiere på nye låter på Americana-scenen på Notodden Bluesfest 2. august og vil gjøre flere giger utover høsten og neste år. Albumet er en hyllest til levd liv og hva som fikk medlemmene til å begynne med alt dette ”in the first place”. Rockens historie og Americana-kulturen, satt i en norsk sammenheng og med et glimt i øyet.

The Contenders ble dannet i 1988 og fikk sin fullverdige besetning av opprinnelige Solør-karer i 1990. De startet opp som husband på legendariske Cruise Café i Oslo – inspirert av tidens americana- og roots-bølge og som en norsk variant av NRBQ, Sir Douglas Quintet, the Fabulous Thunderbirds, Los Lobos, Dr. Feelgood og Rockpile. Repertoaret var en blanding av “American Southern music”; New Orleans-rhythm & blues, Texas-blues og honky-tonk country-rock – først kjente og ukjente coverlåter, men med stadig flere egenskrevne sanger. Bandet fikk kontrakt med plateselskapet EMI (nå Warner) og spilte inn sin første LP «The Contenders» på fire dager i mars 1989.

I 1992 kom oppfølgeren «Radioland» som solgte 15 000 album, og singelen nådde førsteplass på den offisielle norske Topp 40-radiolisten. Samme år fikk the Contenders varme opp for Tom Petty & the Heartbreakers på to konserter i Sverige for tilsammen nesten 20 000 mennesker – et absolutt høydepunkt. I 1994 kom albumet «Amors Bil» der bandet debuterte med et helt album med norske tekster. Samme år spilte bandet på OL-scenen i Lillehammer sammen med DeLillos, der dobbeltkonserten fikk dobbel-6 på terningen av Dagbladet.

Bandet roet ned aktiviteten utover 90-tallet, men har egentlig aldri offisielt lagt opp. Deler av bandet har bidratt på en rekke plater og konserter med blant annet Roy Lønhøiden, Trond Granlund, Martin Hagfors, Casino Steel og siste tre år på utsolgte hyllest-konserter «Songs of Tom Petty» og «Songs of Doug Sahm» for Norsk Americana Forum på Herr Nilsen, Røverstaden, Halden Musikkfilmfest mm.

 

The Contenders:
Stein Kulseth: Piano og vokal
Bjørn Kulseth: Gitar og vokal
Bjørn Nilsen: Gitar
Odd Eirik Fleischer: Bass
Per Ivar Stræte: Trommer
Kåre Rognsaa: Saxofon
Audun Os: Saxofon